ВодещиЛюбопитно

„Пейката на любовта“ край Дряново се превърна в атракция

На това място влюбени двойки си казват заветното „Да“

Пейката на любовта край Дряново се превърна в атракция и притегателно място за стотици хора. Тя се намира сред приказната природа над Дряновския манастир. Не е ясно кой я е нарекъл така, но тя е притегателно място не само за влюбени двойки, но и за тези, които изпитват любов към природата, родните красоти, приятелите, пътешествията, туризма. До червената пейка се стигпо Дряновската екопътека, която се вие по скалния масив Боруна югозападно от манастира. Има направени три тераси с пейки, които разкриват прекрасна панорама към Дряновския манастир, който остава сгушен в низината. Мястото е заобиколено от величествени скални масиви и каньоните на реките Дряновска и Андъка.
„Пейката на любовта“ се намира на втората от трите тераси с приказни гледки. От манастира до нея се стига само за 10-15 минути. Пътеката тръгва от входа на пещера „Бачо Киро“, вие се нагоре по изсечените в скалите стъпала, стига се до пътеката и се завива наляво. Специално поставени табели ориентират туристите. От август до октомври планинарите могат да се насладят на красивият килим от диви циклами, които растат в този район, а през март поляните са осеяни с минзухари.
Доброволци от младежкото сдружение МОГА-Дряново са обновили и облагородили мястото. До Пейката е поставена и красива Къщичка за книги. Така всеки може да си отдъхне от разходката с книга или списание и да направи посещението си тук още по-пълноценно. Там е оставена и голяма тетрадка, в която всеки желаещ може да сподели свои мисли – за това какво е любовта или какво му е на сърце.
„Само три седмици след оставянето ѝ имаше десетки красиви послания, дори на хора от Малайзия, Германия, Англия, Русия, Латвия“, споделя зам.кметът на Община Дряново Николай Карагьозов.
На „Пейката на любовта“ е станала сакрално място и за двойки, които си казват заветното „Да“.

Веселина АНГЕЛОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *