ВодещиГорещиКултура

Павлин Ботев бие камбаната за завръщане към изконните ценности на родовата памет, българщината и християнството в новата си книга

Творбата „Поема за Горняка и Долняка“ бе представена в Народно читалище „Развитие-1869“ в Дряново

Народно читалище „Развитие-1869“ в Дряново представи новата книга на дряновския поет Павлин Ботев „Поема за Горняка и Долняка“. Творбата е издадена от издателство “Ковачев -Силистра“ със спомоществователството на дряновския меценат Емил Попов. Това споделя Антоанета Ставрева, секретар на НЧ „Развитие-1869“.
„Книгата бе представена от председателя на читалището Мирослава Лилова, литературния критик Иван Цуцов и доайена на местните писатели Генчо Витанов. Лилова постави акцент върху някои моменти от живота и творчеството на поета Павлин Ботев, като намери пресичането на космополитното с българското и местното. Тя посъветва читателите да не подхождат лековато към на пръв поглед забавния текст на поемата, защото в нея са скрити доста трагикомични и философски препъни-камъни. В своето кратко експозе критикът Иван Цуцов показа връзката на тази творба с другите пародийни творби на Павлин Ботев и акцентира върху двойствеността на главните персонажи Горняка и Долняка, които напомнят за дуализма на богомилите и за преплитането на доброто и злото в човешката природа. Статията на Цуцов разкри пред събралите се и обстоятелството, че това всъщност е поема за низостта и величието на човешката природа, съдържаща в себе си божественото и сатанинското начало“, разказва Ставрева.
Тя допълва, че Павлин Ботев прочел пред публиката избрани пасажи от своя предизвикателен текст, който може да се чете от средата към началото, от края към средата или както му хрумне на самия читател.
„Много проникновен анализ на „Поема за Горняка и Долняка“ направи доайенът на дряновските писатели Генчо Витанов, който подчерта върху словесното богатство, живост на езика и игрословно майсторство на произведението. Според Витанов пародирайки двоичната същност на човешката природа, Павлин Ботев всъщност бие камбаната за завръщане към изконните ценности на родовата памет, българщината и християнството, които са осмивани, пренебрегвани и омаловажавани от днешните духовни изчадия, пръкнали се от всепозволеността на низкото в човека, символно обединени от поета в Горняка и Долняка, превъплътили двуизмерно образа на Бирняка от двете поеми, издадени в съавторство със силистренския писател и журналист Пламен Петров. В края на културната проява Павлин Ботев направи анонс за нови два уникални проекта, които ще бъдат реализирани от Народно читалище „Развитие-1869“ през следващата година“, изтъва Ставрева.
Първият от тях е двуезичното издание на български и английски език на книгата с работно заглавие „Роза и други истории“, написана от Катрин Конрой, която през последното десетилетие живее в живописното дряновско село Туркинча. В тази книга са показани български сюжети и проблеми през погледа на чужденеца. Вторият проект е книгата на Павлин Ботев „Дряновски етюди“, над която той в момента работи и която ще включва поетични текстове през призмата на дряновската тематика. Книгата ще бъде издадена също с помощта на дряновския меценат Емил Попов и в нея ще има множество творби, посветени на дряновци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *