ВодещиГорещиПроекти

Община Дряново преговаря с компания от Китай за изграждане на соларни паркове

Общинската управа на града и представители на водеща азиатска компания за фотоволтаици

По покана на кмета на Дряново Трифон Панчев и председателя на Общинския съвет Тодор Георгиев на 12 декември се проведе среща с управителите на една от най-големите фирми за соларни системи в Китай. По време на визитата на чуждестранните бизнесмени в града на Колю Фичето са присъствали Джина Баларева от Китайския културен център в София и Велин Пасков, добър приятел на Дряново, работил няколко години в азиатската страна и оказал голяма подкрепа за осъществяването на визитата.
На срещата са обсъдени възможности за сътрудничество чрез изграждане на соларни паркове на територията на община Дряново. Дискутирани са възможностите са инсталиране на панели върху обществени сгради, както и евентуални партньорства с местни фирми.
„Гостите представиха своята дейност, като акцентираха върху някои от по-мащабните проекти, които са реализирали до момента. Сред тях е село, изцяло оборудвано със соларни мощности в един от най-бедните райони на страната, в което над 300 къщи получават електроенергия от слънчевите лъчи. Акумулираното количество е двойно повече от нуждите на жителите, така че останалото се продава и носи печалба за тях след изплащане на първоначалната инвестиция. Осъществени са и цели фасади на сгради със соларни панели, като има възможност да бъдат в цвят по избор на клиента. Компанията има и редица патенти в тази сфера на дейност“, информираха от общинската управа на Дряново.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Община Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *