ВодещиКултура

НЧ „Развитие-1869” в Дряново стартира празничната програма с изпълнение на детска вокална група „Дряновски звънчета”

НЧ „Развитие-1869” започна Коледните и Новогодишни празници със специално подготвена програма от тематични песни, изпълнени от детска вокална група „Дряновски звънчета”. Преподавател на децата е Яница Петрова. Тази година празничните инициативи ще преминат под мотото „Да правим добро”. От 12 до 16 декември в партньорство с ученици от СУ „Максим Райкович” и ДГ „Детелина” са предвидени едночасови програми. Целта на проявите е да се запознаят децата с българската традиция, наречена хляб, както и да покажат на добрия старец колко много са научили в училище и колко послушни са били през изминалата година.
В самото начало децата ще бъдат разделени на групи, а служители на читалището ще замесват обредно тесто за сладки и ще предоставят възможност на всяко едно дете да се включи, приготвяйки традиционните коледни лакомства. Очаква се докосването до брашното, тестото и готовите сладкиши да създаде невероятно настроение сред участниците.
Организаторите предварително ще приготвят малки питки, шарена сол и мед, с които ще почерпят децата.
Втората част на празника, под формата на среща с добрия старец, ще премине в песни, музика, танци и игри. Заедно с изпълнителите от Детската школа по изкуствата гостите ще пеят, рецитират и танцуват. Всички ще посрещнат на територията на читалището Дядо Коледа. Гости на читалището ще бъдат и потребителите на Дневния център за деца и възрастни с увреждания.
По традиция организаторите включват и провеждането на конкурс за коледна украса по домовете на дряновци. Най-атрактивната ще спечели награда от 100.00 лв. След предварителна заявка, Дядо Коледа ще посети домовете на послушните деца и ще им връчи подаръци. Заедно с Центъра за обществена подкрепа читалището организира празнична проява под мотото „Бъдни вечер у дома”. В мероприятието ще се включат потребителите на Центъра и техните семейства. Кулминация на програмата са Коледният концерт и изложбата-базар от рисунки и предмети, изработени от деца – участници в школата по изкуствата. В концерта ще вземат участие самодейните колективи от НЧ „Развитие-1869” и ученици от школата, както и дамската вокална група „Росна китка ” към РСО- Дряново. За тийнейджърите е предвидена коледна дискотека. Любителите на словото ще могат да се срещнат на 15 декември от 17.30ч. с автора на романа „Дълбините на душата” Румяна Халачева, а на 8 декември от 17.30ч. с българския политик Цоньо Ботев, който ще представи книгите „Ах, тези габровци!” и „Надежди и разочарования”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *