ВодещиГорещиЗдраве

​​​​​Лековита вода с рядък химичен състав и свойства блика от Илийската чешма край Дряново

„Тя е с параметрите на водата в човешките клетки и междуклетъчното пространство“, твърди Илийчо Илиев

Най хубавата изворна лековита вода в България блика от Илийската чешма. Тази вода е абсолютна рядкост. Тя е с параметрите на водата в човешките клетки и междуклетъчното пространство и заради това е целебна. Това твърди Илийчо Илиев.
Той обяснява, че чешмата е в дерето между селата Куманите и Бучуковци в близост до Дряново.
„Активната реакция на водата е с ph 7.15 . Окислително възстановителен потенциал ORP (-) 223 mv . С минус ORP са едва 1% от изворните води на земята. Тази вода е наречена още жива вода, йонизирана. TDS 475 ppm.твърдост, COND 720 ms проводимост, SALT 360 ppm и температура 13.8 C. Има пътеки към чешмата, но бяха много обрасли. Разчистих храстите около извора, за да се открие достъп до природното богатство“, споделя Илийчо Илиев.
Той разказва, че чешмата е изградена от жители на Бучуковци и са се лекували с водата. Възрастни хора си спомнят, че като малки родителите им са ги водили там за вода.
Илиев съветва, че минералната вода трябва да се съхранява на тъмно. Йонизацията и се загубва във време от 5-8 дни. С нея става най добрия студен извлек от билките и запарките им, да не се слага в метални съдове.
„Правя си кафе с нея. Имам прибор за измерване на окислително-редукционния потенциал на течности – вода или водни разтвори на соли, киселини или основи. Основните процеси, които протичат в човешкия организъм, са окислително-редукционните реакции. Енергията, която се отделя в резултат на тези реакции, се използва за регенерация на клетките и за поддържане на хомеостазата, която е относителното динамично постоянство на състава и свойствата на вътрешната течна среда на организма. В хода на окислително-редукционните реакции едното вещество отдава електрони и се окис- лява, а другото приема електрони и се редуцира. Посоката на движение на електроните се определя от Окислително-Редукционния Потенциал (ОРП). ОРП е количественият израз на способността на дадено вещество или система да присъединява или да отдава електрони. При взаимодействие на две системи с различни стойности на ОРП, се извършва пренос на електрони от системата с по-нисък ОРП към системата с по-висок ОРП. Стойността на ОРП на природната вода за пиене се движи в границите от -400 до +700 mV, което се определя от количеството и вида на разтворените в нея вещества, тъй като в природата химически чиста вода не съществува-в нея винаги има разтворени вещества. ОРП на вътрешната течна среда на човешкия организъм при здравите индивиди е винаги с отрицателни стойности, които варират в границите от -100 до -200 mV.“, обяснява подробно Илиев.
По думите му ако се сравнят стойностите на ОРП на вътрешната течна среда на организма и питейната вода, ще стане ясно, че способността на вътрешната течна среда на организма да отдава електрони е много по-голяма от тази на питейната вода, което означава, че при тяхното взаимодействие преносът на електрони ще се извършва в посока от вътрешната течна среда към водата.
„Колкото по-висока е стойността на ОРП на водата, толкова повече енергия ще бъде необходима на организма, за да пригоди тази вода за своите нужди, т.е. да я направи биологично достъпна и да може да я усвои. Ако постъпващата в организма течност има по-нисък ОРП от този на вътрешната течна среда, тя дава на организма енергия, която се използва от клетките за осъществяване на тяхната жизнена дейност и за осигуряване на антиоксидантната защита на организма от неблагоприятното влияние на факторите на външната среда. Оптималната стойност на ОРП на водата, която се използва за пиене, трябва да бъде около -200 mV. Вода с много висок (над +400mV) или с много нисък ОРП (под -550 mV) не е подходяща за питейни нужди. Също така активната реакция на водата ph да е около ph 7.“, разяснява Илийчо Илиев.
Той е категоричен, че в България има извори с ОРП в минус, но повечето са много минерализирани – твърди и с ph около 9.
„Такива води на Земята са може би 0,2% от всичките и питейни води. Ако човек е привидно здрав и пие от нея, ще изпитва наслада от това. Ако е много болен, ще я пие пак с такова усещане и ще има лечебна криза, но това е напълно нормално. Освен това тази вода има и свойството да изчиства организма от токсини. Това е най лековитата вода в района на Дряново, а може би и в България“, категоричен е Илийчо Илиев.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *