ВодещиТуризъм

Екопътеки разкриват красивата природа край Дряново

Екопътеки криволичат из балкански местности, скални масиви и каньони и разкриват красивата природа край Дряново.
Сред най-атрактивните туристически маршрути е Дряновска екопътека. Тя се намира на около 4 км от града и е в близост до Дряновски манастир. Изградена е още през 2000 г. Разходката по нея продължава 3 до 4 часа на надморска височина от 270 до 510 метра. Степента на трудност е малко по-висока, поради някои от изкачванията.
Начална точка на екопътеката е около Дряновски манастир, и по точно хижа „Бачо Киро“. Самата пътека следва река Андъка. Пътеката минава покрай пещера, от която извира един от притоците на реката. Самата пещера е достъпна за по-запалените любители на спелеологията.
След като премине и около пещерата „Бачо Киро“ пътеката поема през по-малко известни кътчета, които до скоро са били съвсем непознати.
Чрез система от мостове и стълби се преминава над пропаст и се открива гледка към ждрелото на реката. Изкачването не спира. Продължава се към местността Боруна, където от ръба на величествена скала може да се наблюдава цялата местност. Има общо 3 такива обзорни площадки, от които да се насладите на красиви гледки и да снимате на воля.
От възвишението се поема към село Долни върпища, където все още е запазена старата българска архитектура.
Възможно е да се наеме водач за цена от около 30 лв., който да ви преведе през пътеката и да ви покаже най-важните забележителности, както и красивите гледки, които иначе може да пропуснете.
Интерес представлява и екопътеката Via Ferrata.
Тя се вие от манастира, край ЖП линията, по брега на река Дряновска край “Сини вир”, по каменни и железни стълби излиза на ръба на скалния венец източно от манастира. След това минава по камениста пътека до платото Стринава /руините на крепостите Градът и Чуката/, спуска се през гората край Манастирското лозе и завършва на паркинга пред манастира.
Реално пътеката прави голям кръг около манастира.
„За да се включите в нея, трябва да излезете от манастира през странични изход (през едно тясно тунелче с врата, точно от дясно на църквата), да преминете през дървеното мостче и след като излезете на голяма полянка да завиете в ляво. Там ще видите табела – Екопътека на едно дърво, точно до голяма скала. Тръгвайте смело по пътечката“, обясняват запалени планинари.
Маршрутът разкрива невероятна панорама към Дряновския манастир и град Дряново. Посетителите се срещат с разнообразен растителен и животински свят. Дори и да не успеете да преминете през цялата пътека, ще станете свидетели на красиви водни скокчета, преплетени с дървета и храсти в началото докато минавате покрай Сини Вир.
Трябва да се отбележи и, че платото Стринава е историческа местност. Тъй като е трудно достъпно, платото било използвано като стратегическо укрепление. Тук таме все още може да се забележат останки от крепостни стени, които според археолозите са от крепостта Стринава, която се споменава в писания от Византийско време.
Разходката по тази пътека трае около 2 часа. Маршрута е маркиран с бели табелки, а нивото на трудност е 1-ва степен, за разлика от предходната, която е с ниво от 2-ра степен. Това означава, че е подходяща за начинаещи и няма да ви се наложи да използвате някакви катерачни умения и специална екипировка.
Също е възможно да се наеме екскурзовод, които да ви преведе старателно по пътеката и да ви покаже всичките й тайни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *