Любопитно

Габровци обичат домашните си любимци и се грижат добре за тях

Габровското куче Бьорн, Староанглийска овчарка на възраст 2 години. В България се знае, че представителите на тази порода са под 10 Снимка: Радослав Първанов

Габровските стопани са грижовни и отговорни, това потвърди за БТА Д-р Радослав Костов, ветеринарен лекар в амбулатория „Зооветмаркет“ в Габрово.

При кучетата габровци предпочитат породите „Голдън ретривър“, „Басет“, от по-дребните на ръст кучета „Мопс“, „Йоркширски териер“, „Пинчер“, „Чихуахуа“, спорадично се срещат и стопани на „Бернски зененхуд“, „Нюфаундленд“, сред пациентите на д-р Костов от Севлиево има „Санбернари“, „Ротвайлер“, „Кане Корсо Италиано“ и „Кокер шпаньол“, в Габрово има и няколко представители на породата „Бигъл“.

Д-р Костов е един от ветеринарните лекари, които работят в общо шест ветеринарни амбулатории в Габрово. Модата за притежание на кучета показва, че често се търсят „Йоркширски териер“, „Померан“, но са с висока цена и са за по-заможни семейства, според д-р Костов. Според него често се срещат притежатели на „Българско овчарско куче“, което е традиционна порода и хората си позволяват да отглеждат този вид куче и поради наличието на вили в околните села.

Според негови наблюдения в Габрово има и куче, единствено в града и едно от едва десетте представители на породата „Староаглийска овчарка“. Казва се Бьорн и е на две години, обгрижван е добре и воден редовно на груминг процедури. Други видове домашни любимци в габровско са котките, поровете, папагалите, а от земноводните – костенурките.

„Хората в Габрово обичат да гледат домашни любимци. Градът ни е с малко жители, може във всеки трети дом има животинка. Котката е по-предпочитана, защото може да стои сама вкъщи, без значение дали е къща или апартамент. Кучетата се нуждаят от ежедневна разходка, което автоматично означава повече грижа за стопаните. Габрово, чийто символ е черната котка без опашка, е дом на няколко екзотични котки порода „Сфинкс“, останалите породи предпочитани домашни котки са „Английска синя“ и „Персийската котка“, допълни д-р Костов.

Според него габровци са изключително грижовни стопани, обичливи и отговорни. Повечето хора се привързват силно към домашните си любимци, често пъти самотните хора разчитат на запълване на липсващ човек с домашен любимец. Въпреки че е по-трудно, повечето хора в Габрово живеят в апартаменти, но предпочитат да отглеждат животно вкъщи.

Д-р Костов сподели, че общинските наредби за разхождане на домашни любимци се спазват от повечето жители на града, но въпреки съвестните хора, често се срещат и нарушители на разпоредбите.

„Габровските стопани са отговорни и много любящи, личи им по грижите и тревогите им, когато се наложи да посетят ветеринарната амбулатория,“ каза още ветеринарят.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *