ВодещиГорещиКултура

В Световния ден на киното-28 декември: Малкият салон в кино „Дряново“ е оборудван със седалки от самолет „Боинг“

От 10 години в дряновското село Ганчовец се провежда фестивал „Киномагия“

Още през 30-те години на миналия век в Дряново вече е имало „представление на живущи изображения“, както са били описвани тогава. На сградата на тогавашната Земеделска банка е бил поставен плакат на филм за Шерлок Холмс. В тези години бавно, но без отказване върви строежа на местната читалищна сграда. Градежът и стартирал през през 1926 г. и е завършена десет години по-късно. Издигната е върху дарена земя, с дарени средства и доста доброволен труд от местни жители. Сградата е ремонтирана през 1984 г.Тогава е премахнат третият етаж, който се вижда на архивните градски снимки. Тъй като читалището се премества в построения през 60-те години Културен дом, тази сграда през 1979-1980 година е превърната в кино „Дряново“. То функционира и днес, но прожекции се правят рядко. През лятото на 2015 г. няколко пъти са излъчени 3D филми. Но далеч по-интересното е, че седалките в малкия салон са от самолет „Боинг“.
Дряновци разказват тези факти в Световния ден на киното-28 декември.
Паметливи любители на това изкуство припомнят, че на тази дата през 1895 г. в парижкото “Гран кафе” се състои първата публична демонстрация на “движещи се фотографии”, с помощта на кинематографа, създаден от братя Люмиер. Това е първата прожекция на кино филми, в смисъла на модерното кино. В този ден са представени 10 късометражни филми, включително техния „Работници напускат фабрика „Люмиер““ (Sortie des Usines Lumière à Lyon), който се води първият игрален филм. Следвали прожекции в Бомбай, Лондон, Монреал, Ню Йорк и Буенос Айрес.
Също в този период в Дряново се изгражда и Лятно кино, между кино „Дряново“ и Икономовата къща. Отново с доброволен труд и със средства от самооблагането на дряновци (б.а.даряване на процент от личните доходи). Място за филмови прожекции, за театрални постановки и концерти на любимите музиканти, Лятното кино бързо се превръща в едно от любимите места на хората. След като известно време е било забравено, от 2017 година отново се използва по предназначение.
Кореняци от Дряново се горпдеят с актьора Пенчо Петров, който е Роден в Дряново на 26 юни 1914-та, само половин година преди прожекцията на първия български филм.
„Участвал е в 11 филми, между които са емблематичните за българското кино „Две победи” (директорът Калпазанов), „Любимец 13” (директорът Строгов), „Неве­роятна история“ (професор Караиванов), „Големанов“ (Сивков) и др. Повече за него, включително два цели филма с негово участие:
Пенчо Петров – филмовата звезда на Дряново, играл в „Любимец 13““, разказва сайтът „Дестинация Дряново“.
От юли 2012 година в община Дряново се провежда кинофестивал. Инициативата е на заселилия се в село Ганчовец режисьор Кирил Станков („Джулай“). Всяка година в селото се организира фестивалът „Киномагия“.
По време на проявата в рамките на 3-4 дни представят игрални, документални и анимационни филми, включително премиери и някои от най-актуалните заглавия. Прожекциите са в двора на читалището, под прелестното звездно небе.
„През 2012 година излезе един от успешните български филми през последните години – „Миграцията на паламуда“. В него участват големи имена в актьорството като Велко Кънев, Ицко Финци, Христо Мутафчиев, а и певецът Стефан Вълдобрев. Действието няколко пъти се разиграва на дряновска територия. Едната сцена е на Старата улица, където двама от младите персонажи се срещат с възрастен човек, за да им даде експертна оценка за няколко бюст-паметници на исторически личности. Най-силната, най-съществената сцена от филма е заснета по пътя от Дряново към село Гостилица. Героите от филма пътуват с един камион, в който превозват и паламуд, но на един остър завой се обръщат, рибата хвръква през моста и се разпилява в река Янтра. Тогава Христо Мутафчиев се ухилва и казва, че „паламуд в Янтра ще е експериментът на века“, разкрива зам.кметът на Община Дряново Николай Карагьозов.
На 19 април 2014 година инициативата „Лятно кино с Българската национална телевизия“ стигна и до Дряново. Показан е филмът „Тилт“.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-Здравко Йончев и архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *