ВодещиКултура

В Габрово обявиха конкурс за рисунка, стихотворение, разказ и есе на тема „Васил Левски през моя поглед и сърце“

Снимка: Национален музей на образованието в Габрово

Национален музей на образованието и Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово обявяват конкурс на тема „Васил Левски през моя поглед и сърце“ по повод предстоящата 150-а годишнина от обесването на Апостола на Свободата. Конкурсът е за рисунка, стихотворение, разказ и есе и е насочен към подрастващите, каза за БТА Даниела Цонева, председател на Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово.

В съревнованието за рисунка учениците са разделени на две възрастови групи-  от 4-и до 7-и клас и от 8-и до 12-и клас, а в категориите за разказ и есе ще могат да се включат учащите от 8-и до 12-и клас.

Конкурсът е част от редица прояви на обществения комитет, с който се отбелязва предстоящата годишнина. Първото събитие бе на 1 ноември в Национален музей на образованието – изложба и среща с Пламен Митев по повод новоизследваните документи от архивите в Истанбул, свързани с годината на раждане на Васил Левски.

„Конкурсът е част от двата възлови момента за отбелязване на годишнината. Идеята е децата да изразят своето виждане и емоции, когато чуят името на Левски, който според една класация е най-великият българин. Има интерес за участие в състезанието и от другите общини в областта, което е хубава тенденция. Мислим да направим изложба с рисунките, а най-добрите текстови творби, освен че ще бъдат прочетени, ще бъдат и публикувани в образователни уеб сайтове, за да почувстват децата удовлетворение и признание за участието си в този конкурс“, каза още Даниела Цонева.

Творбите трябва да бъдат предадени до 31 януари 2023 г. в сградата на Национален музей на образованието – Габрово, п. к. 5300, ул. „Априловска“ 15. Награждаването е предвидено да бъде в навечерието на Деня на обесването на Васил Левски.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *