ВодещиОбщество

Арт терапевтът Корнелия Павлова практикува звукотерапия и медитация в Центъра за обществена подкрепа в Дряново

Специалистката е гонг майстор и чрез етно инструменти помага за отстраняване на психически травми и страхове

​​​​​Корнелия Павлова-Прем Гулабо е интуитивен арт терапевт и работи с деца и възрастни с проблеми на емоционално и физическо ниво в Центъра за обществена подкрепа към Народно читалище „Развитие 1869“ в Дряново. Тя е гонг майстор, телесен терапевт, Рейки мастер, РЕМАП терапевт, ОХ карти консултант. Павлова е треньор по Емоционална интелигентност и терапевт Трансформиращо изцеление. Освен това е и фасилитатор по Интергративно дишане и фасилитатор в Емоционално себебалансиране.
Получава индийското си име Прием Гулабо в Индия през 2016 г. по време на обучението си в Аюрведа йога масаж и Грижа за женското здраве.
Създател е на първия Гонг център в България „Gong center Casa Cornelia“ и Фондация за превенция и рехабилитация на рак на гърдата „Безценна като теб“.
Корнелия Павлова провежда звукотерапия за деца, която се оказва много ефикасен метод.
„Изцяло работим с емоциите като целта е те да бъдат овладяни, децата да могат да ги разпознават и управляват. В тази възраст децата са много експанзивни. За целта се използват различни методи. Звукотерапията е много лежерен и приятен способ за успокояване на нервната система и за хармонизиране процесите в цялото тяло. Използвам етно инструменти, които са първични като звучене. За използването им не е нужно музикално образование. Важна е вибрацията, която предизвикват. Тя прониква навсякъде и влияе на ментално, емоционално и на физическо ниво, отстранява блокажи, елиминира психически травми, страхове“, обяснява ​​​​​Корнелия Павлова-Прем Гулабо.
Друг метод, който използва специалистката е ОХ карти. Това са метафорични карти, чрез които децата разказват приказки и много ясно излиза на яве какво ги притеснява, какво ги плаши, кое ги кара да се чувстват нервни, подтиснати, плахи.
„Често прибягвам и до практикуването на медитации. В момента се учим на медитативно дишане, което също води до успокояване, но и дава възможност на мозъка да направи пауза. Така децата придобиват умение да отлагат момента на реакция. Първоначално всички тези методи на децата им се струват странни, но в процеса на практикуването, им става интересно и се постигат съществени резултати. Подобрява се начина на общуване, засилва се концентрацията, развива се мисловната дейност“, категорична е Корнелия Павлова.
Тя допълва, че през Центъра месечно минават средно по около 40 деца. Работи се и с техните семейства.

Веселина АНГЕЛОВА

снимка-авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *