ВодещиГорещиЛюбопитно

Цитра на над 120 години пази Историческият музей в Дряново

Музикалният инструмент е бил притежание на архитект Никола Кротен, бивш кмет на града

Във фонда на Исторически музей – Дряново е запазен музикален инструмент цитра – Meinholds Autoharp „Gloria”, произведена в Саксония през 1900 година.
„Цитрата е музикален инструмент и представлява дървена кутия в неправилна форма, боядисана в черно, с клавиши и струни. На нея се свири с две ръце, като с лявата се натискат клавишите, а дясната с перце дърпа струните. Клавишите са 10 броя, които притискат струните при произвеждане на звук. От едната им страна е гравирано името на фирмата, а от другата има флорален мотив. Гравюрите са били оцветени със златен варак, който с времето е избледнял. Струните по принцип са тридесет броя метални – 7 басови и 23 мелодични  – опънати по дължината на звуковата кутията, но три от тях в случая липсват. Използва се като инструмент за народна музика“, разказва Юлия Дабкова, уредник в Историческия музей .
Тя посочва, че цитрата е била собственост на архитект Никола Кротев, роден на 12.I.1894 г. в Дряново в семейството на търговеца и опълченец Ненчо Кротев. Завършва Априловската гимназия, а след това учи архитектура в Гент (Белгия). По негови проекти в Дряново са построени сградите на читалище „Развитие – 1869”  (днес позната като Киното)  и Туристическата хижа на хълма Бряста. Бил е и кмет на Дряново от 1934 до 1936 година.
„Цитрата е издирена и постъпила във фонда благодарение на Димитър Димитров и Николай Пенчев – в миналото уредници и директори на музея. До неотдавна тя можеше да се види в етнографската ни експозиция в Лафчиевата къща, която в момента е затворена за изпълнение на проект за консервация и реставрация на сградата. Цитрата на арх. Никола Кротев винаги е предизвиквала интереса на посетителите и след приключване на ремонтните дейности тя ще намери своето място в новата ни експозиция“, казва Юлия Дабкова.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *