ВодещиГорещиОбщество

Читалището в Дряново успешно управлява социална услуга

Центърът за обществена подкрепа е създаден преди 15 години по проект, сега е държавно делегирана дейност

Читалището в Дряново успешно управлява социална услуга.
„Преди 15 г. спечелихме проект, който беше за около 70 000 евро и в културната институция създадохме Център за обществена подкрепа. Продължителността на заданието беше за година и половина. По този проект реализирахме идея, която с времето доразработихме. Целта бе да помогнем на деца с проблеми на възраст от 0 до 18 години, както и на техните семейства. С тях работи екип от психолози, педагози, социални работници. Помага се при приемна грижа, осиновяване и всичко, което е предмет на подобна социална дейност“, сподели секретарят на Народно Читалище „Развитие 1869“ Антоанета Ставрева.
По думите и през Центъра минават около стотина деца годишно. Само през 2021 г. експертите са работили по 101 случая. Най-голям е броят на психологическите консултации на деца и семейства. Сериозен е интересът към работата с логопед. Търси се и практиката за подготовка в умения за самостоятелен живот и подкрепа за успешна социална интеграция и професионална реализация на деца и младежи. Извършва се реинтеграция на деца, които са настанени в институции. Сред дейностите е и превенция на противообществените прояви, както и подкрепа на деца, жертва на насилие. Предлага се и услугата превенция от отпадане от училище.
„Кандидатствахме за лиценз, за да може читалището да извършва този вид дейност. Той беше издаден година и половина след като бе създаден Центъра и срокът на проекта изтече. Стана ясно, че има смисъл от тази дейност и че е в услуга на много хора в община Дряново. Така Центърът за обществена подкрепа стана държавно делегирана дейност. В момента разполагаме с екип от 7 специалисти. Държавата финансира изцяло работата и издръжката на центъра и плаща трудовите възнаграждения на ангажираните педагози, психолози и социални работници. Периодично на всеки три години се явяваме на конкурс, за да защитим правото си да управляваме Центъра“, казва Ставрева.
Тя допълва, че е изключително ползотворна и ценна съвместната работа между Центъра и читалището. Много от децата, които са потребители, са включени в образователните форми на културната институция. По този начин им се дава възможност за развитие на заложбите и равен старт с техните връстници. Не заплащат такси за посещенията на отделните занимания, но имат възможност да развият творческия си потенциал, както и да участват в различни изяви с конкурсен характер. Освен това през лятото, подрастващите от общността се включват в организираните ваканционни занимания заедно с други деца от града. Така не само им се осмисля времето през ваканцията, но и придобиват социални умения.
„Постигнали сме добра спойка между двете институции“, категорична е Антоанета Ставрева.
Наскоро имали проверка от експерти от София, която била направена предимно от любопитство, за да се разгледа челния опит как читалище управлява социална услуга.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *