ГорещиИнтервюта

Трифон Панчев, кмет на община Дряново: „Дряново е една от най-социалните общини в България“

Роден е на 4 август 1988 г. в София. Завършил е Първа английска гимназия в столицата и право в СУ „Св. Климент Охридски“. Има квалификация в Института за политика – Обучение на политически лидери. Адвокат към Софийска адвокатска колегия, съдружник в адвокатско дружество. Член е на Европейския атлетически съд към Европейската федерация по лека атлетика (2016). През 2007-2019 г. развива бизнес, свързан със селското стопанство. На местните избори през октомври 2019 г. е избран за кмет на община Дряново, издигнат от БСП. Владее английски и италиански език.

– Господин Панчев, как се управлява община във времена на сериозни кризи?

– Ако трябва да съм искрен, да се управлява община в тази тежка обстановка, е изключително трудно. Едва ли щях да повярвам, ако в началото на мандата някой ми беше казал, че ще се случи такова нещо като пандемията, след това ще последва войната с Украйна, че ще настъпи икономическа криза… В момента сме в изключително трудна ситуация, защото както бизнесът, така и държавата, съответно и общините, не могат да работят пълноценно. Разходите нараснаха в пъти, а увеличението, което получаваме от държавата като приходи, е минимално.

– Политическата криза в държавата не утежнява ли допълнително и без това трудната ситуация?

– Не мисля, че политическата криза е най-големият проблем на България, защото виждаме, че служебните правителства отметнаха немалко работа. Лошото е, че докато започнем да работим по конкретни програми, да кандидатстваме по проекти, кабинетът се сменя, и правилата и условията се променят. Няма сигурност. Комуникация с централната власт съществува, но не е добра. Другият проблем, който имаме, е свързан с дългогодишните обещания на всяко едно правителство, което е управлявало България, за фискална децентрализация, което би позволило по-голямата част от приходите да остават в общините. За съжаление, винаги след съставяне на ново правителство тази тема се забравя. Независимо че всички са обещали, се превръща в нещо, което не е на първи план.

– С какви успехи може да се похвали управата на Дряново относно развитието на общината?

– Много ми е трудно да се похваля сам. Живеем в трудни времена. Това, което сме направили, не е малко, но не е достатъчно. Аз самият съм амбициозен човек и смятам, че трябва да дадем най-доброто за благото на хората и че имаме потенциал за много повече от постигнатото до момента.

– Кои са най-наболелите проблеми в община Дряново?

– Ако е имало такива, които е трябвало да решим бързо, вече сме го направили. Но има и проблеми, които са натрупани от десетилетия и отново поради липса на държавна политика са затлачени. Най-големият проблем за нашата община е съсипаната икономика, ограбените и изоставени предприятия. Така от град със силна икономика, Дряново остана с минимален брой действащи предприятия. Това се отразява на платежоспособността на хората. Младите бягат и постепенно се превръщаме в община със застаряващо население.

Условията за туризъм и чистия въздух са нещо хубаво, но младите хора имат нужда от сигурна работа и добри приходи.

– Има ли интерес от инвеститори към района?

– Малко са нещата, които може да направи един кмет за привличане на инвеститори. Опитваме се да работим максимално бързо, като предоставяме качествени услуги за административна обработка на документацията, промяна статута на земеделски имоти, които да влязат в регулация, и др. Така се дава възможност върху общински терени да се изграждат съоръжения, които да допринесат за развитието на икономиката. Важно е, обаче, в този процес да се включи и държавата, защото една малка община като Дряново не би могла сама да привлече мощен чуждестранен инвеститор. В момента приемаме нов Общ устройствен план. Чрез него разширяваме зоните, в които могат да се развиват по-мащабни дейности.

– На каква социална политика залагате?

– Дряново е може би една от най-социалните общини в България. Ние сме от първите, които преди три години въведоха безплатни детски градини и ясли. Това се случи много преди предходното правителство да предприеме такава мярка. Имаме редица услуги, насочени освен към младите хора, и към възрастните. Разполагаме с изградени дневни центрове за нуждаещи се. Наскоро въведохме и мярка за подпомагане с дърва за огрев на преференциални цени за възрастни хора, самотни майки и родители, които отговарят на определени критерии. Идеята е да разширяваме обхвата на услугата.

– Общината е разположена сред великолепна природа и има добър туристически потенциал. Как развивате тези дадености?

– По отношение на природните дадености, историческите забележителности и археологическите обекти, Дряново е изключително богата община. Работим интензивно за рекламирането и популяризирането на тези обекти, за да привлечем максимален брой посетители. Обединили сме усилия съвместно със съседни общини – Велико Търново, Трявна, Габрово, за да създадем общ туристически продукт, който да е по-интересен за туристите. Важно е обаче да имаме не само атрактивни обекти, но и добра инфраструктура.

– Каква е демографската картина при вас? Има ли обезлюдени селища на територията на общината и как мотивирате младите хора да останат в Дряново?

– Буквално всяка седмица има сделки с недвижими имоти. Много хора си купуват къщи в района. Новите собственици са предимно пенсионери чужденци, които се заселват трайно на територията на община Дряново. Има и млади работещи хора, които купуват пустеещи имоти и ги съживяват, като ги използват предимно за вили. Амбицията ми е занапред да заинтригуваме хора в активна работна възраст, които да се заселват за постоянно. Предоставяме скоростен интернет, което е предпоставка за работа в домашни условия и за привличане на IT-специалисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *