ВодещиКултура

​​​​​Секретарят на читалището в Дряново представи в Тайланд богатата дейност на културната институция

Антоанета Ставрева дари национална носия на проф.Ачара, президент на мащабен международен фестивал в азиатската държава

Секретарят на Народно читалище „Развитие 1869“ в Дряново Антоанета Ставрева и д-р Весела Тодоранова, преподавател по арабски език във Великотърновския университет и по английски език в Националния военен университет, представиха българските традиции и култура в Тайланд.

Те участваха в традиционен международен фестивал в азиатската страна.
„Визитата ни в Тайланд бе по покана на проф.Ачара, президент на фестивала, в който участвах за трети път“, сподели Антоанета Ставрева.
Специално за фолклорната проява културната деятелка си била подготвила народна носия. Специално си ушила костюм, характерен за пиринския край.
След представянето си, Ставрева подарила носията на президента на фестивала проф.Арача.
„Реакцията ми беше спонтанна и проф.Ачара много се зарадва, защото има афинитет към тъканите и бродериите, които изследва и проучва. Самата тя се занимава с тъкане. Затова и предложих да направи музей на етнографското изкуство, в който да бъдат събрани национални предмети и облекла, характерни за различни държави“, разказва Ставрева.По време на фестивала Антоанета Ставрева направила презентация на богатата дейност, която развива Народното читалище „Развитие 1869“ в Дряново.
„Вече имам покана за участие и през идната година във фестивала в Тайван. При предходните си пътувания бях като ръководител на Представителния танцов състав „Балкан“ към Народно читалище „Развитие 1869″. При последното си посещение посетих друга провинция в Тайланд. Останах впечатлена от религиозните церемонии в будистките храмове. Заплени ме и селото на слоновете, които са символа на Тайланд“, обяснява Ставрева.
Тя поканила проф.Ачара да гостува в Дряново. Тайландката проявила изключителен интерес към мъжкото хоро на Йордановден.
„Ако посети България през януари, непременно ще и покажем тази наша традиция“, уверява Антоанета Ставрева.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *