ВодещиГорещиПроекти

Превръщат бивша гимназия в Дряново в Национален спортен рехабилитационен център

​​​​​Студенти изготвят идеен проект за вдъхване нов живот на имота след включване на Община Дряново в стажантската програма на НСОРБ „Практика по специален проект на община“

Превръщат бившата Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев“ в Дряново в Национален спортен рехабилитационен център. Амбициозната идея е на кметската управа.
„В началото на тази година Община Дряново подаде заявление към Национално сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ за включване в тяхната стажантска програма „Практика по специален проект на община“. Имаше условие към заявлението да приложим и наше задание, в което да посочим какво бихме искали да се случи с конкретен обект в Дряново“, обясни Мариета Енчева, директор на Дирекция „Архитектура, строителство и общинска собственост“ към общинската администрация в Дряново.
След обсъждане, кметското ръководство решило да възложи да се изготви идеен проект за реконструкция, рехабилитация и промяна на основното предназначение на сградата на бившата професионална гимназия, която от години е необитаема и се руши.
Така Дряново доказа, че е сред добрите примери с инициативата за вдъхване на нов живот на пустеещия имот.
„Студентите от Университета по архитектура, строителство и геодезия изготвят идеен проект, чрез който ще дадат предложение по какъв начин да се реконструира сградата“, разказва Маринела Енчева.
Младежите били в Дряново в продължение на седмица на практика. Извършили геодезическо заснемване на корпусите, защото в кметството не успяли да открият строителните документи, които са съпътствали изграждането на училището.
Имотът, включващ монолитни сгради и двор се простира на внушителна площ от 20 533 кв.м. Има и много голямо незастроено пространство. Единият корпус на новата постройка на училището е издигнат през 1968 г. Той е бил използван като учебна сграда с общежитие на 3 етажа. По-късно през 1973 г. е построена едноетажна топла връзка, която отвежда от класните помещения към двуетажна учебна работилница. Реално училището е от две сгради обединени чрез топла връзка.
След като изготвят идейния проект, студентите ще го предоставят на Община Дряново за ползване. На базата на тази разработка, проектанти с правоспособност ще подготвят окончателно задание.
„Желанието на кмета на Дряново Трифон Панчев е след като бъде готово идейното предложение от студентите, Общината да изготви окончателен проект, да търси финансиране и да се престъпи към реконструкция на сградата и тя да стане действаща. Очаква се това да стане в началото на идната година“, уточни Мариета Енчева.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-Община Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *