ВодещиГорещиКултура

Одобрени са четири проекта за ремонт и реставрация на паметници на културата в Дряново

Общо около 70 000 лева са осигурени от Министерството на културата за реконструкция на Икономовата къща, Ромуновата къща и за каменния мост над р.Дряновска

Одобрени са четири проекта за ремонт и реставрация на емблематични обекти, които са паметници на културата в Дряново, научи „Борба Дряново“.
Министерството на културата предоставя финансова подкрепа по програма „Опазване на недвижимото културно наследство“. Комисията е одобрила общо 49 заявления за цялата страна като 4 от тях са за обекти в Дряново.
Отпуснати са 28 000 лв.за изработване на технически проект за Икономовата къща. Обектът има нужда от ремонт на покрива, фасадна и друга консервация и реставрация.
За каменния мост над р.Дряновска, строен от майстор Колю Фичето, са предвидени 21 600 лева за изготвяне на технически проект.
Държавата е дала и 19 200 лева също за технически проект за конструктивно укрепване, фасадна и друга консервация и реставрация на Ромуновата къща.
Сред знаковите старини е и Лафчиевата къща, за която са осигурени 208 585,56 лв. и ремонтът вече е в ход. Извършва се поправка на покрива, фасадна и друга реконструкция на сградата, известна като къщата без пирони. Постройката е „къща-музей със значими архитектурно-строителни качества и висок потенциал за културен туризъм.
„Това са изключително важни обекти за Дряново и ще продължим да работим с всички сили за тяхното адекватно опазване и популяризиране“, категоричен е кметът на Община Дряново Трифон Панчев.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *