ВодещиГорещиИнтервюта

Николай Карагьозов, зам.-кмет по хуманитарните дейности към Община Дряново: Влагаме усилия и средства за опазване на богатото културно-историческо наследство в региона

– Г-н Карагьозов, община Дряново има сериозен потенциал за развитие на туризъм и още преди 92 години градът е обявен за планински курорт. Какво се прави в тази насока?

– Амбицията ми е да направим община Дряново още по-атрактивна и привлекателна дестинация. Районът се слави с богато културно-историческо наследство, красива природа и е на удобно място, до което лесно се пътува от всички краища на страната. Подходящо място е за отдих и почивка в съчетание с природни и исторически забележителности. Градът ни е известен и като място с много приятен климат. Неслучайно през 1930 г. е обявен за планински курорт. Местоположението на Дряново е по-специфично – изобилстват ясните слънчеви дни без облаци, бури, мъгли и резки температурни амплитуди, което се отразява много благоприятно на хора с остри респираторни проблеми.

– Вие сте специалист по културен туризъм. Какво културно-историческо наследство в Дряново трябва да се съхрани за поколенията?

– Сред най-значимите туристически обекти е Дряновския манастир, който е и сред най-посещаваните в страната. Лесно достъпен е и е отворен всеки ден. Интерес представляват църквата, както и паметникът-костница. В пределите на светата обител е и една от експозициите на Исторически музей-Дряново. Наречена е „Археология и Възраждане“ и в нея са представени находките от околните пещери и крепости, които са от различни епохи-от палеолита, от римско време, както и от Средновековието, когато Дряново е представлявал важна част от укрепленията на столично Търново. Експозицията разказва и историята на манастира, кога е създаден, как се утвърждава като културно и духовно средище и най-вече за знаменитата битка по време на Априлското въстание, когато четата на поп Харитон в продължение на 9 дни води сражения срещу османската войска. Близо до манастира е и пещерата „Бачо Киро“, където през последните години работи международен екип от археолози, които откриха първите следи от Хомо сапиенс в Европа, датирани от преди над 45 000 години.
От пещерата започват и две от екопътеките в района. Едната води до архитектурния резерват Боженци, а другата е подходяща за по-кратка разходка по скалите около манастира.
В самия град Дряново основните обекти са свързани с майстор Колю Фичето. В музей, посветен на възрожденския строител са представени макети на негови градежи, богат снимков материал, лични вещи, родословното му дърво и други експонати.
Имаме запазени три обекта, построени от Колю Фичето. Най-старият е църквата „Св.Никола“, издигната през 1851 г. , сега е паметник на културата от национално значение. Реновирана е и всеки ден посреща посетители. В близост е Икономавата къща, построена през 1859 г. също национален паметник на културата. Там е подредена постоянна експозиция „Възрожденско църковно изкуство“- стенописи, икони и дърворезба от XVII-XIX век от църквите в района. На първия етаж се организират временни изложби.
Гордост за Дряново е и каменен мост над река Дряновска, построен през 1861 г. Това е единственият мост на Колю Фичето, който е запазен в автентичния си вид. Районът около него е облагороден-паркови алеи, пейки, детски площадки, а от дни има и пъмп-тракт- писта с виражи за любителите на велосипеди, тротинетки, ролери и т.н. До моста е изрисуван огромен стенопис с графити, посветен на майстор Колю Фичето.
Истинско бижу е Лафчиевата къща, по-известна като къщата без пирони, построена около 1840 г. от майстор Колю Гайдарджията. В градежа и не е използван нито един железен пирон или скоба, а единствено дървени сглобки. В момента приключва реставрацията на впечатляващата триетажна постройка. Фасадата е обновена, покривът е ремонтиран като строителните дейности са съгласувани с НИНК и финансирани от Министерството на културата и. В нея се помещава етнографската експозиция на Историческия музей в Дряново, която предстои да бъде обновена.
Любопитство представлява и Релефната карта на България, създадена през 1962 г. от учителката по география Бонка Тихова. Тя е с размери 6,90 м./ 4,30 м. и пресъздава изключително точно релефа на България. В началото чрез течаща вода върху картата е можело да се наблюдават по-големите реки, откъде извират и се вливат в по-големи водоеми. Тази система за съжаление е пострадала през една люта зима и тръбите са се спукали. Картата обаче е реновирана.
Часовниковата кула в Дряново е построена през 1778 г. и е една от емблемите на града. През 1945 г. е била съборена, но през 1984 г. е възстановена след като бил открит старият часовников механизъм. Днес на всеки кръгъл и половин час, камбанният звън на кулата оглася града.

– По какви проекти на културно-исторически обекти работи Община Дряново?

– Вече сме на финала на ремонта на Културния дом. Това е най-голямата сграда за културни дейности в града, която от построяването й преди около 60 г. не е ремонтирана. Сега е санирана, има нова дограма, привършва ремонта на покрива. Ще се търсят средства идната година за обновяване и на вътрешните пространства, за да се използва пълноценно, защото салонът е с 650 места и дава възможност за провеждането на много събития.
Предстои изготвяне на технически проекти за ремонт на Икономовата къща, Ромуновата къща и моста на Колю Фичето. Целта е при реставрацията на моста да се изчистят всички дребни намеси през годините и той да придобие максимално автентичен вид. На Икономовата и Ромуновата къщи ще се прави реконструкция на покривите. Изготвянето на техническите проекти ще струва по около 20 000 лева на обект. След това ще кандидатстваме за финансиране на строителните дейности.
Имаме подадени и няколко проектни предложения, за които очакваме подписване на договор. Единият е за монтиране на интерактивен информационен киоск на алеята между Дряновския манастир и пещерата „Бачо Киро“, чрез който ще бъдат представени всички важни обекти на територията на общината. Друг е за рехабилитация на екопътеката край римската крепост Дискодуратера. Трети е за ремонт и обзавеждане на туристическия информационен център.
Проучваме и възможността за възстановяване на съоръженията по екопътеките около Дряновския манастир и изграждане на панорамна площадка, която ще разкрие нова, изключително красива гледна точка към него и цялата околност.

– Какви събития са включени в културния календар на Дряново до края на годината?

– Събитията ще са свързани основно с Коледа и Нова година. Ще бъде светната чисто нова коледна елха. На специална церемония ще отличим Спортист на годината. В дните между празниците ще организираме любителски футболен турнир в Спортната зала.
Опитваме се да разнообразим и обогатим календара, както и да го популяризираме, за да привлечем повече посетители. Важно е хората да свикнат с мисълта, че в Дряново винаги е интересно и има какво да се прави.

– Каква е мечтата Ви за Дряново? Как искате да изглежда градът в бъдеще?

– Стремежът ми е да поддържаме добре наследството, което имаме и да запазим природата, чистотата и спокойствието, които привличат и се харесват на хората. Това е важно не само за развитието на туризма, а и за припознаването на Дряново като подходящо място за живот на млади семейства. Има тенденция все повече хора да напускат големите градове и да се заселват в по-малки населени места – мечтая и работя за това да избират именно нашия район за установяване.

Веселина АНГЕЛОВА

снимка-личен архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *