ВодещиКултура

Млада художничка подреди първата си самостоятелна изложба в Икономовата къща в Дряново

Талантливата Теодора Маринова представи 25 платна и 2 рисунки

Млада художничка подреди първата си самостоятелна изложба в емблематичната Икономова къща в Дряново. Талантливата Теодора Маринова представи пред очарованата публика 25 платна и 2 рисунки.

„Творбите в изложбата условно могат да бъдат разделени на две линии – академична и лични творчески търсения. Изразяването на художничката като творец все още неминуемо минава под знака на етюдното. Това, което е обединяващо, е желанието й да изрази емоциите си чрез човека, неговите черти, поза, динамика на композицията. Подчертано е предпочитанието й към по-нежната, романтична естетика, по-пастелното, въздушното, ефирното“, казват експерти.

22-годишната Теодора Маринова е родом от Севлиево. Студентка е в специалност „Живопис“ последен курс във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Въпреки че завършва гимназия в родния си град в езикова паралелка с природоматематически профил, интересът ѝ към изкуството я съпътства от малка. Посещава различни школи, но благодарение на Детски арт център „Видима“- Севлиево, хобито ѝ започва да се превръща в по-сериозно занимание.

Следват редица изяви в конкурси и изложби на школата, две участия в Международен фестивал за изкуства в Италия, самостоятелни участия в различни изложби и конкурси, както и студентски изложби. Има награди за живопис от Факултета по изобразително изкуство, първо място от 7-ми частен пленер на „Хелиос“ АД, няколко награди от Пролетен салон на ГХГ „Асен и Илия Пейкови”, гр. Севлиево. През 2021 и 2022 г. е стажант в галерия „Видима“ в родния си град. Нейни картини са притежание у нас и в чужбина – Италия, Германия, Румъния, Австралия.

Работи предимно в областта на класическата маслена живопис в жанровете портрет, фигурална композиция, натюрморт, пейзаж. Любима нейна техника е и акварелът. Обича да експериментира с акрил и туш. Все още търси себе си като творец в жанровото и стилово многообразие и изпробва различни подходи. Има интереси и в областта на историята на изкуството – освен страница за лично творчество, поддържа и такава за интересни факти от българското изкуство в социалните мрежи.

Веселина Ангелова

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *