ВодещиГорещиОбщество

Макети на локомотиви, робот-ръка и компютъор „Правец“ обогатиха фондовете на Историческия музей в Дряново

Ценни експонати са от сбирка на бившата Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев“

​​​​​Историческият музей в Дряново преди броени дни със съдействието на Община Дряново, е придобил ценни предмети от музейната сбирка на бившата Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев”.
Фондът на музея е обогатен с множество макети на подвижния жп състав функционирал през изминалия век. Освен това на музея е предоставен много ценният „Робко” 01, който е учебен антропоморфен робот-ръка, с 5 степени на подвижност, разработен от ИТКР-БАН за обучение по роботика и кибернетика. Той е в комплект с персонален компютър „Правец” 8М. Към новопридобитите материали е и училищното знаме.
„През 2023 г. музеят планира да изготви временна изложба с експонатите от закритата професионална гимназия. Сред макетите на подвижния жп състав се откроява много интересният модел на електрически локомотив „Шкода” серия БДЖ Е 42 (42.000), модел от 1965 г., внасян в страната през периода 1966-1970 година. Към него може да се добави и дизеловият локомотив серия БДЖ 06 (06.000) от 1966 г., произвеждан от румънското промишлено предприятие „Електропутере” и внасян в страната през периода 1966-1975 година. Освен тези локомотиви, към колекцията макети, се числят и множество пътнически и товарни вагони, някои от тях произвеждани във ВЗ „Андрей Жданов”, днес „Вагонен завод – Интерком“ АД в Дряново“, споделя Апостол Матев, уредник към Историческия музей в Дряново.
Той припомня, че училището е създадено през юли 1959 г. като промишлено училище по металообработване. През годините няколкократно е преобразувано. На 22 май 1964 г. е преименувано в ПТУ по железопътен транспорт, а през 1971 г. в СПТУ по машиностроене и вагоностроене. След 1989 г. учебното заведение е преобразувано още два пъти – през 1994 г. в Техникум по транспорт и машиностроене и през 2003 г. в Професионална техническа гимназия, с който статут през учебната 2014-2015 г. е закрита и влята в ПГИ „Рачо Стоянов”.
От тогава сградата на училището пустее и се руши. Заради това ръководството на Община Дряново възнамерява да я превърне в Национален спортен рехабилитационен център.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *