ВодещиГорещиКултура

Картини на дряновския художник Антон Антонов са притежание на Токийския Университет

Живописецът се вдъхновява от всичко, а цялата природа е неговото ателие

Художникът Антон Антонов е сред знаковите личности на Дряново. Слави се с богата творческа дейност и сам определя битието си като живеене чрез изкуството.
„Творчеството за мен е начин на живот, а не професия. Това е занятие, в което човек търси и борави със себе си. Цивилизацията ни поставя на колене пред различни препятствия извън нас, които касаят социума, поведенчески структури, кариерно развитие. Ако една личност иска да направи цивилизационна крачка, трябва да се вгледа в себе си“, разсъждава Антон Антонов.
На въпрос какво го вдъхновява, за да твори, художникът е категоричен: „Всичко!“.
Признава, че черпи творческа енергия от природата. Роден е в София, но е израстнал и живее в Дряново. Определя китното градче като „Моето място“ и казва, че цялата природа е неговото ателие.
„Тази предбалканска пейзажна действителност е моят свят с набора от знаци, които разчитам в природата, за да изразя вълнението, реакцията си, преживяванията си върху платното. Само така мога да пресъздам човека в природата, човека в Космоса, човека за човека…И както казваше един мой колега: „Темите в изкуството са малко“. Но бих добавил, че всеки ги възприема и ги разчита по различен начин и в това е магията. За работата на твореца е важно да може да доведе творческия продукт до състояние на такава знаковост, че във времето да провокира и други хора“, коментира майсторът на четката.
Антонов разкрива, че рисуването не е единствената му дарба. Като дете свирел на цигулка и доста бил напреднал в това изкуство. Родителите му дори били убедени, че ще стане музикант, въпреки че и непрекъснато рисувал.
„Изненадах ги като заявих категорично, че спирам да свиря и само ще рисувам“, спомня си с усмивка художникът.
Не крие, че напоследък рядко свири, предимно съзерцава цигулката си, но любовта му към музиката е много силна и тя е неразривна част от битието му.
Живописта му е страст, независимо дали прави рисунка, акварел, масло. Уточнява, че в боравенето с багрите се крие големия ресурс на твореца.
„Живописта е много сложно изкуство. Както гласи древна мисъл: „Нито ден без линия“, важи за живописта. Това е вътрешно състояние. Често имам странни преживявания като се чудя как съм нарисувал дадена картина. Излизам сред природата, сливам се със заобикалящата ме действителност и след час-два гледам картината и не мога да повярвам как съм я създал. Този момент на сливане със света се случва на подсъзнателно ниво“, коментира Антонов.
Не пропуска да обясни ролята на черното и бялото.
„Това са богати цветове, с които по принцип не трябва да се рисува. Те разпъват рамката и магията се случва между тях. В живописта нюансът е разковничето. Майсторството е да имаш усет за тона в цвета. По този начин творецът може да гради пространства, обеми..Обичам в картините ми да има динамика“, разкрива художникът.
Антон Антонов има над 50 самостоятелни изложби по цял свят. Гостувал е в галерии в много български градове, както и в Германия, Полша, Австрия, Словакия, Франция и други.
„Контакта с публиката винаги е различен и една такава изява създава предпоставка да изследвам хората. Всяко общество си има свой тип нагласи и реагира различно. Художникът се занимава с морални съответствия“, изтъква Антон Антонов.
Негови творби са притежание на колекцията на Кметството в град Шизуока, Япония, на колекцията на Токийския Университет в Япония, на Кметството в град Чешка Будьовице, на музеи и галерии в страната, както и на редица частни колекции в Германия, Италия, Гърция, Франция, Белгия, Португалия, Испания, Холандия, Швейцария, Англия, Китай, Република Турция, Република Южна Африка, Япония, САЩ.
Антонов се връща назад в годините и разказва с умиление.
„Още като ученик имах две изложби в читалището в Дряново. Това мои картини да стигнат до Япония, се случи с участието на маестро Христо Недялков, с когото бяхме големи приятели. Когато бях 15-годишен, той беше поканил в Дряново детския радиохор на побратимения град Шизуока. По време на концерта японските деца ме провокираха визуално и направих рисунка. След това по нея сътворих картина, на която бяха изобразени хористите на сцената. Оказа се, че добре са пресъздадени лицата на участниците в хора, а самата диригентка заяви, че това е неин портрет в гръб. Минаха години и вече бях студент във Великотърновския университет, когато един ден баща ми дойде да ме вземе, защото го изпратили от общината в Дряново. Заявили му, че от посолството на Япония искат среща с мен. Оказа се, че маестро Христо Недялков показал снимка на моята картина пред дипломати и те решили да я подарят по повод на честване. Така тази картина се озова в Япония и до днес се намира в репитиционната зала на детския радио хор в Шизуока. След това със съдействието на маестро Недялков направих серия от портрети на основателят на Токийския университет Масару Макуяма и на цялата му фамилията“, споделя Антон Антонов.
Сред настоящите му творчески планове е поредна самостоятелна изложба, която ще е през идната пролет в София. В момента подготвя коледна изложба в Дряново с творби на художници, чиито живот и творчество са свързани с града. Културната проява е насрочена за 16 декември и намеренията са да се превърне в традиционно събитие. Картините ще бъдат подредени в залите на Икономовата къща като по време на откриването, ще звучи класическа музика.
Антонов работи и като художник към Историческия музей.
„Тази дейност за мен е възможност да дам на града своя принос за организирането на стойностни събития. Хубавото е, че имаме единомислие с директора и с екипа на Историческия музей за реализиране на пространна и богата програма от събития. Музеят има потенциал да функционира като културен институт“, категоричен е Антонов.
Той допълва, че през юли догодина предстои второ издание на Национален пленер по живопис в Дряново. Към него на всеки четири години ще се организира и конкурс за портрет на майстор Колю Фичето.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *