ВодещиЛица

Индустриалецът Сава Йотов дарил дома си и 1 млн.лева на Дряново

Видният родолюбец и търговец е провъзгласен за почетен гражданин и на него е кръстена улица

​​​​​Видният индустриалец Сава Йотов се е прославил и останал в историята като родолюбец и най-крупният дарител на Дряново и бившата Дряновска околия за ХХ век. Той е бил един от известните представители на българската индустрия. Роден е през април 1886 г. Завършва Априловската гимназия в Габрово като през годините преуспява като търговец и със своята дейност популяризира България по всички кътчета на Европа.

В периодичното списание „Банкер” от 1925 г. се споменава на видно място името му. Сава Йотов е живял твърде малко в родния си град, защото бил е индустриалец в Русе и София. В Дряново се завръща в залеза на живота си, за да прекара спокойно старините си. По-възрастните дряновци твърдят, че Сава Йотов е бил въдворен в родната си стряха заради връзките си с германските индустриалци по време на Втората световна война.

Сава Йотов прави на дряновци най-крупното дарение за ХХ век. Правил е редица дарения за облагородяване на парка до градската баня и за други части от града. Всеки път за коледно-новогодишните празници е подпомагал бедни семейства в родния си град. Най-крупното си дарение прави в началото на 40-те години, в разгара на Втората световна война.

„Тогава Сава Йотов предоставя 550 хил. лв и бащината си къща за построяването на Здравен дом в града. Освен това на 4 септември 1942 г. отпуска още 250 хил. лв. Според волята му със 150 хил. лв. са купени мебели и медицинско оборудване за здравното заведение, а с останалите 100 хил.лв.е учреден благотворителен фонд, с лихвите от който да се издържа новият Здравен дом. Общо дарението е на стойност 800 хил. лв само пари, без земята и бащината къща, а като се добавят и всички други благодеяния през годините общата сума надхвърля 1 млн.лева“, споделят историци.

Здравният дом е открит тържествено на 25 юли 1943 г. В него се помещават здравно-съвещателната станция и градската амбулатория, които са оборудвани и веднага започват работа. Третият етаж е пригоден за родилен дом. Въпреки че общинското ръководство настоява пред областния лекар в Плевен да разреши събирането на такси от родилките, областният лекар се произнася, че подобно искане е недопустимо по закон и препоръчва да се образува благотворителен комитет, който да се грижи за събирането на доброволни дарения от гражданите.

В сградата, дарена от Сава Йотов, се е помещавала и безплатна ученическа трапезария.

„С този си жест на благотворителност, Вие г-н Йотов показахте пред дряновското гражданство, че имате високо развито чувство на родолюбец и патриот и отзивчивост към нуждите на дряновци и хората от селата. Те оценяват Вашето благородно дело и жертвата, която правите за тях. Нека бъде вечна паметта на вашите родители, заради които построихте този модерен здравен дом. Хвала и чест на такива граждани, като Вас, г-н Йотов!“, казва при откриването на Здравния дом, тогавашният кмет на Дряново Никола Бошнаков.

Днес в сградата на бившия вече Здравен дом се помещава Социалната служба.

В знак на благодарност за всичко направено в името на града, благодетелят Сава Йотов е провъзгласен за почетен гражданин на Дряново и на него е кръстена улица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *