ВодещиКултураЛюбопитно

„Звук и светлина“ правят на изографисан комин – кандидат за Гинес

45-метровото съоръжение в Дряново, спасено от събаряне, вече е най-големият стенопис в Европа

Именит творец превърна в шедьовър стар и неизползваем комин на някогашната текстилна фабрика „Бачо Киро“ в Дряново. Необичайното произведение на изкуството е единственото по рода си у нас. Зографисаното бивше производствено съоръжение от неугледна гледка е превърнато в енциклопедия по история и е кандидат за рекордите на Гинес.

Автор на мащабния стенопис е художникът Крум Балджийски, по-известен като KROM BAGELSKY. Майсторът на четката е роден в Ихтиман. Завършил е дърворезба в НГПИ „Тревненска школа“ и скулптура във ВТУ, живее повече от 10 г. в Лондон. Последната година и половина прекарал в изолация заради ковида в България. Това му дало опция да работи по „Пръстените на времето“. Така 45-метровият заводски комин на фирма „Платекс” в Дряново вече е изпъстрен с исторически сцени и персонажи. Идеята е на Владимир Лафчийски, собственик на фирмата. Тя се ражда преди 5 години, като замисълът е върху бетонните стени да бъде пресъздадена историята по българските земи, но пречупена през изкуството.

„Имаше множество оферти да съборим комина. Това обаче за мен беше недопустимо, защото е символ на българската икономика“, споделя Лафчийски.

На 5 пръстена с обща площ от 400 кв. м е представена образна историческа интерпретация на културния напредък на народите, населявали през вековете нашите територии. Първият е „Палеолит “, вторият – „Култура Варна“, а останалите три са „Траки“, „Средновековие“ и „Възраждане“.

ХУДОЖНИКЪТ РАБОТИ НЕУМОРНО ОТ МЕСЕЦИ ПО 8 – 10 ЧАСА НА ДЕН ПО АЛПИЙСКИ СПОСОБ

„Това е най-големият стенопис, който съм рисувал досега, и най-големият в Европа на историческа тема. За рисунките от епохата на палеолита се съветвах с палеонтолозите, работещи в пещерата „Бачо Киро” край Дряновския манастир. Осъществяването на целия проект изисква време, но като замисъл е подарък за дряновци. Всеки от нас даде каквото беше по силите му. Владимир Лафчийски осигури всичко, за да мога да рисувам. Не съм искал заплащане за труда. Горд съм с творението си“, казва Крум Балджийски.

По думите на Владимир Лафчийски коминът вече е окончателно завършен, но предстои да се облагороди пространството около грандиозното пано.

„Предвиждаме да има „Звук и светлина“. Работим по записите на текстове, които разказват за историческите събития, претворени върху стенописа. Коминът вече привлича вниманието на жителите и гостите на Дряново и постепенно се превръща в туристическа атракция. Предстои да подготвим сериозна реклама за обекта“, разказа Владимир Лафчийски.

Бизнесменът родолюбец допълва, че превръщането на сивия комин в атракция не е коствало много средства, защото художникът го е изрисувал безвъзмездно, а са купувани единствено боите, въжетата и др. материали.

„Важен е духът. Трябва да се знае истинската българска история. Темите, които сме засегнали, добиват още по-голямо значение в този глобален свят, в който живеем, и е крайно време да осмислим каква е ролята ни като българи в световен мащаб“, категоричен е Владимир Лафчийски.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимки личен архив:  Крум Балджийски, Пламен ДОНЧЕВ,  Ангел АНГЕЛОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *