ВодещиГорещиТуризъм

Желязко Великов основа Туристическо дружество „Лудите мечки“, което привлече близо 43 000 последователи

Експертът в Дирекция „Инвестиционна и хуманитарна политика“ в Община Дряново умело съчетава служебните ангажименти със страстта си към планинарството

Желязко Великов е млад, находчив и амбициозен човек, който умело съчетава страстта си към планинарството и професионалните си ангажименти. Той е експерт в Дирекция „Инвестиционна и хуманитарна политика“ в сектор „Спорт, туризъм и младежка дейност“ в Община Дряново и е създател на Туристическо дружество „Лудите мечки“.
Вече близо три години е главен инициатор за организирането на масови походи, в които се включват стотици любители на природата и туризма.
„Първоначално аз и мои съмишленици сформирахме група във Фейсбук, която нарекохме Планински клуб „CRAZY BEARS“, а по-късно бе учредено и Сдружение със 7-членен Управителен съвет“, споделя Желязко Великов, който бил избран за председател.
Групата съществува от близо 3 години.
„Създаването и наложи пандемията, която затвори хората и те почувстваха остра нужда да излязат сред природата. Така с моите колеги успяхме да предоставим възможност за досег до свят, свързан с любовта към природните красоти, планината и планинските преходи“, разказва Великов.
Младият мъж е категоричен, че излетите, които организират са безплатни по отношение на организация, водачески услуги, а участниците си плащат единствено транспорта и нощувките в хижите.
„Основната цел на Сдружението е провеждането на тези планински преходи. Развиваме и други дейности, свързани със създаване на нови туристически маршрути, екопътеки. Имаме инициатива, наречена „Събуди Балкана“ и чрез нея се опитваме да прокараме нови туристически маршрути и да възкресим забравени трасета. Освен това организираме и благотворителни събития в подкрепа на хора и предимно на деца, които се нуждаят от лечение. Провеждаме благотворителни преходи и събираме дарения от участниците, изготвяме протокол и след това предоставяме сумата на нуждаещото се лице“, разкрива Желязко Великов.
Към тези благородни и здравословни мероприятия, ентусиастите успели да привлекат хиляди последователи.
„Групата ни наброява вече близо 43 000 души. Страницата на Сдружението се радва на над 4000 последователи. Около 1500 човека са се включвали в нашите инициативи, а тези, които участват във всички преходи са над 300 души. Заради това въведохме и членски внос, който ще се събира от 2023 г. за тези, които искат да спонсорират движението. Сумата е символична, но тя ще покрие някои разходи за рекламни, за поддръжка на сайт“, посочва Великов.
Ентусиастите имат идея да развият велотуризъм, спелеология за любителите на пещерите, алпинизъм и др. Сред последователите си имат специалисти, които се занимават с такива дейности и биха могли да организират и незабравими преживявания за туристите.
„През този уикенд предстои изкачване на връх Ботев през хижа Тъжа като се тръгва от град Априлци. Ще атакуваме върха на втория ден. Планината в момента е снежна и затова ще сме оборудвани със зимен инвентар и екипировка“, информира Желязко Великов.
Той допълва, че преди година стартирали кампания за набиране на средства за осигуряване на екипировка, която да предоставят на хора, които не разполагат с такива облекла и пособия като алпийски котки, пикел, снегоходки и др.
„Това оборудване е важно, защото често спасява човешки живот. Постепенно събрахме комплекти, които предоставяме безплатно за ползване и така подпомагаме желаещи да се включат в походите. Комплектите обаче са малко, защото са скъпи и сме ги осигурили чрез дарения на хора от Сдружението или от компании за спортни облекла и съоръжения. През годините успяхме да създадем партньорство с водещи специализирани марки като например Оптики „Леонардо, а „Спорт Депо“ до момента са инвестирали в нашата организация близо 5000 лева“, разказва Великов.
Той споделя, че това лято се опитали да направят преходи с нощуване на палатки, но се оказало, че и това изисква средства, защото една палатка струва около 300-500 лева, но са нужни още шалте, спален чувал и сумата скача още.
Младият мъж се връща назад във времето и разкрива, че по планинарството се запалил още като ученик преди 12 години.
„Пример ми даде Димитър Богданов, който беше учител, планинар и много почитан в тези среди. Първоначално тръгнах на походи с клуб „Незабравка“ от Велико Търново. Правихме екскурзионни летувания, минавахме по стъпките на Апостола на свободата, организирахме туристически походи през населени места, както и по билото на Стара планина“, спомня си Желязко Великов.
В последствие започнал работа в Туристическо дружество „Бачо Киро“ в Дряново като екскурзовод в пещера „Бачо Киро“. От дружеството го спонсорирали, за да изкара курс за планински водач и след това се отдал сериозно на тази дейност.
„Амбицията ми е да привличам млади хора и най-вече деца. Те са бъдещето и връзката между поколенията. Така и цели семейства тръгват на походи, а това развива любов към природата, възпитава конкретни качества, създава спортменски дух“, коментира Желязко Великов.
Той казва, че Сдружението е регистрирано със седалище в дряновското село Зая, но е отворено за хора от цяла България.
Признава, че с много добра организация успява да съчетава туристическата дейност с професионалните си ангажименти в Община Дряново. Практикува спортното занимание в почивните дни. Подготовката на излетите му коства много усилия и често пъти не му достига време за дома, както и да отдели по-голямо внимание на приятелката си, която често се включва в пътешествията.
„Дейностите, които правим със съмишлениците ми създават настроение и удовлетворение у хората и това ни зарежда с ентусиазъм и ни мотивира да работим още по-усърдно“, категоричен е Желязко Великов.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-личен архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *