Култура

Днес се навършват 141 години от смъртта на гениалния строител Колю Фичето

Днес се навършват 141 години от смъртта на гениалния български архитект и строител Кольо Фичето. Той е автор на емблематични за Българското Възраждане храмове, обществени и жилищни сгради и мостове.
Общинската управа на родния град на Майстора е организирала богослужение в негова памет. Ще бъдат поднесени цветя на гроба му в парк „Дружба“ във Велико Търново.

Панихидата ще бъде отслужена в 9,30 часа в църквата „Св. Никола“, която е издигната през 1851 г. от знаменития строител. Към храма е било едно от килийните училища в Дряново, като още през 1819 г. там започва работа първото редовно надкилийно школо. Не е случайно, че точно до „Св. Никола“ през 1896-1898 г. е построена голямата училищна сграда, която обединила в едно трите дряновски училища.
Зданието представлява трикорабна псевдобазилика с камбанария и купол, които са от дървен материал. Новаторско решение в архитектурата е вписването на камбанарията в сградата на храма, а не обособяването й като отделна постройка. Тя е осмостенна, с големи овални и засводени отвори в стените и шатровиден покрив. Фасадите са с богата пластична украса, с характерните Фичеви елементи: вълнообразен кобиличен фронтон, сложно профилиран корниз, тристепенна аркада с вградени полуколонки над главния западен вход, малка сляпа аркада по дължината на стените.
Във вътрешното пространство на сградата шедьовър, невероятно впечатляваща е плавната извивка на балконите на емпорията. Открояват се и релефите с растителни орнаменти от капителите на колоните. Стенописите в храма са от 1926 г., а три от иконите в иконостаса са дело на Станислав Доспевски, един от най-изтъкнатите български възрожденски художници и племенник на легендарния Захари Зограф.
Храм „Свети Никола” е обявен за паметник на културата от национално значение на 23.11.1971 г. През 2000 г. е обновен и в момента е действащ. Намира се на площад „Възраждане“ в центъра на Дряново.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Венцислав Симеонов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *