ВодещиЛюбопитно

​​​​​Горите край Дряново са царството на дивите циклами

Пролетното ботурче е не само красиво, но е и медицинско растение, включено в Червената книга като защитен вид в Европа

Горите край Дряново са благоприятно място, където виреят диви циклами. Невероятната красота на нежните цветя може да се види около Дряновския манастир. Дивите циклами се смятат за едно от природните богатства на територията на общината.
За да могат повече любители на природата да се насладят на нежните растения, ентусиасти и радетели за здравословен начин на живот начело със зам.кмета на Община Дряново Николай Карагьозов, периодично организират походи. В разходките до плантациите с диви циклами се включват стотици жители на Дряново и околните селища.
„Маршрутът започва от Дряновския манастир, по екопътека „Виа Ферата“ се изкачва до скалата на изток от храма с големия дървен кръст, а след разкошната панорамна гледка от Чуката се спуска към село Нейчевци и местността „Св. Марина“, където има изворна чешма и беседка“, споделя Николай Карагьозов.
Дивата циклама е многогодишно тревисто растение с кръгла грудка. Листата са едри, целокрайни, с бъбрековидна форма. Появяват се преди и по време на цъфтежа. От горната им страна често има бледозелен до белезникав концентричен контур или петно. Цветовете са едри, лилаво-розови, разположени на дълги дръжки. Цъфти от февруари до април. Плодът представлява кръгла кутийка, узряваща и разпукваща се в земята. Цикламата е отровно растение. Среща се в дъбови гори и храсталаци. Дивата циклама е включена в Закона за биологичното разнообразие – Приложение 3, както и в Червената книга на България – категория „Рядък”. Позната е като лечебно растение по смисъла на Закона за лечебните растения. Видът е защитен и в Европа. Включен е в Бернската конвенция за опазване на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания. Силно уязвим при нерегламентирано бране за букети рано на пролет.
„В случаи на посегателство върху защитни видове е предвидена глоба за физически лица от 100 до 5000 лв., а за юридически лица и еднолични търговци се налага имуществена санкция в размер от 500 до 10 000 лв. Дивата циклама, известна още с народното название „Пролетно ботурче“ е защитена и от Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITIES) като медицинско растение. Не е пряко застрашено от изчезване, но за да се избегне тази опасност, търговията с него се разрешава само със специален документ, така че да се регулира на международно ниво.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-архив и „Дестинация Дряново“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *