ГорещиКултура

В дряновската църква “Въведение Богородично” откриха изложбата “Нашата вяра”

На снимката: Гергана Симеонова (дясно), свещеник Георги Йорданов (средата) и децата, рисували за изложбата. Снимка: Венцислав Симеонов, Исторически музей – Дряново

В храма “Въведение Богородично” в Дряново по повод Деня на християнското семейство откриха изложбата от детски рисунки “Нашата вяра”. Инициативата е на Исторически музей – Дряново и Народно читалище “Дряновска пробуда 2008”. Художникът Гергана Симеонова съобщи за БТА, че проявата е инициирана, подготвена и представена съвместно със свещеник Георги Йорданов, който е архиерейски наместник на Дряново.

Показани са общо 25 творби на деца от Дряново, пресъздаващи православните традиции и тематично свързани с празничния християнски календар.

Църквата “Въведение Богородично” празнува своят храмов празник днес, на 21 ноември. Това е трета такава изложба реализирана от специален клуб по рисуване към читалището и показана в дряновска църква, като стремежът на организаторите е децата заедно с техните семейства да осъществят връзката с църквата и духовното, каза още Гергана Симеонова.

Изложбата е получила покана за участие в Биеналето на църковните изкуства във Велико Търново за 2023 г., като това според художникът Гергана Симеонова е голямо признание за творящите деца. Всеки желаещ може да разгледа рисунките в църквата “Въведение Богородично” до 20 януари 2023 г.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *