Любопитно

Дряново празнува с богата културна програма, спортни изяви и панаир на занаятите

Иван Колев е новият Почетен гражданин, Цанка Съчкова и Рачо Острев с отличие „Заслужил гражданин“

 

Дряново за поредна година празнува с богата културна програма, спортни изяви и есенен панаир на занаятчийски изделия. Кулминацията на проявите е от 21 до 23 октомври.

На тържествена сесия на Общинския съвет на 20 октомври отличия получиха Иван Колев, който е новият почетен гражданин, а Цанка Съчкова и Рачо Острев бяха удостоени със званието „Заслужил гражданин“. Почетна грамота за принос в развитието на образованието бе връчена на Емилияна Начева.

Цанка Съчкова е отличена заради изключителните ù заслуги и постижения в областта на обществената дейност, науката и културата, утвърдила с дейността си престижа на Дряново и общината. Родена е на 15 ноември 1924 г. в с Церова Кория, Великотърновско, където завършва прогимназия. През 1952 год. е избрана за заместник-председател на Градския народен съвет в града на Колю Фичето, а по късно работи като секретар на Изпълнителния комитет на  Градския народен съвет. След като се пенсионира работи 8 години в Исторически музей при Дряновски манастир. Близо 40 години работи и ръководи „Движението на жените” в Дряново.

Рачо Острев е награден за заслугите му в обществената дейност на града. По негова идея и предложение излезе от печат през 2021 г.книгата „Кратка история на спорта в Дряново”. За заслугите му в развитието на спорта в града и страната е награден с юбилеен медал на Българския футболен съюз.

Почетният гражданин Иван Колев е удостоен с отличието заради заслуги в областта на стопанската и обществена дейност, утвърдил с дейността си престижа на община Дряново в страната и чужбина, и във връзка с неговия 70-годишен юбилей.

Иван Колев  е роден на 5 октомври 1952 г в гр. Дряново. През 1970 г. завършва средното си образование в дряновската гимназия „Максим Райкович”.  През 1978 г завършва право в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. През 1990 г придобива квалификация „Счетоводство и контрол” в Стопанската академия в Свищов.

Иван Колев постъпва на работа като следовател в МВР – Велико Търново, през 1978г, а от м. май 1987г е назначен за военен съдия във Военен съд – Плевен. В периода февруари – октомври 1991 г. е съдебен инспектор към Министерството на правосъдието в София. Същата година е избран за съдия във Върховния касационен съд, където се пенсионира.

От 2 юни 1998г е вписан за адвокат към Софийска адвокатска колегия. Като такъв работи до 17 ноември 2004 г.,  когато е избран за председател на Софийския районен съд. Бил е и член на Висшия съдебен съвет от 2 октомври 2007г до 2 октомври 2012г. Поради приключване на мандата на ВСС, от 07 декември 2012г отново се вписва за адвокат и към момента практикува.

Колев е бил член на Управителния съвет на Националния институт на правосъдието на Република България, член на Управителния съвет и Изпълнителното бюро на Съюза на юристите в България. В момента е председател на Правната комисия на Българския футболен съюз, арбитър в Арбитражния съд при Сдружение с нестопанска цел – Съвет по правни въпроси.

Във връзка с дарение по случай 150 годишнината от основаването на Дряновското класно училище му е присъден диплом. На 10 март 2018 г, по случай 160 годишнината от основаването на Дряновското класно училище, за изключителен принос за развитието му е присъдена награда „Дарител на годината“. Дарил е средства на Община Дряново, участва със собствен труд за засаждане на дървета в града.

 

Атрактивна част от градските тържества е традиционният есенен панаир

 

На 21 октомври в 17 часа на площад „Освобождение“ е насрочено официално откриване на празника на Дряново. Предвидена е церемония по награждаване на деца, вписани в книгата „Дарования и постижения“.

Изложението на занаятчийски изделия е от 21 до 23 октомври и е пред спортен комплекс „Локомотив“.

В събота (22 октомври) от 11 часа в Народно читалище „Развитие-1869″ ще бъде представен японски марионетен спектакъл „Иссън Боши“ (японският Малечко-Палечко).

Общинското ръководство на Дряново кани жителите и гостите на града на 22 октомври от 17 часа на площад „Ларгото“ на музикален концерт.

Присъстващите ще се забавляват с участието на изпълнители от НЧ „Развитие-1869“, НЧ ‚Дряновска пробуда-2008“, Клас по народно пеене към сдружение „Анна Фолкарт“. На сцената ще излезе и един от любимите български дуети – Дони и Нети.

Тържествените прояви ще завършат в 19:25 ч. с празнична заря и хоротека.

 

Веселина АНГЕЛОВА

Снимки – Община Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *